Внимание На този сайт се използват бисквитки, за да осигурят най-доброто потребителско изживяване. Ако продължите, приемаме, че се съгласявате да получавате бисквитки от този сайт. OK

Просеко

06/29/2020
Просеко

Просеко - всичко, което трябва да знаеш


Prosecco! Надали има човек, който има интерес към виното и не е чувал за италианското пенливо вино, познато като Просеко. 

Добре е да започнем да свикваме с него и лека-полека да започнем да забравяме модата на совиньон блан-а, за което говорят и рекордните продажби от 544 мил. бутилки просеко за 2018 година. Така поне стоят нещата по света с леката, освежаваща, а понякога и леко сладка пенлива напитка, 

Заслугата за Просеко е на Италия и по-точно северната и част. Според историята Просеко е било познато под името Рибола (Ribolla) през 15 век, по-късно в записките на английски пътешественик то вече се споменава под името Просечо (Prosecho). Името Просеко, под което е познато пенливото вино и днес, се споменава за пръв път в книга от 1754 г.

Зоната за производство на Просеко е урегулирана със закон под който попадат почти 30 000 хектара в областите Венето(Veneto) и Фриули-Венеция Джилия (Friuli-Venezia Giulia). Според региона, от който идва гроздето за виното, Просеко се разделя на 5 региона с контролирано и регулирано географско наименование, известни в Италия като Denominazione di origine controllata (DOC) и Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), които освен регион имат ролята и на категория за качество.

 

Регионите

Валдобиадене Супериоре ди Картице (Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG) –  В зоната попадат 107 хектара с лозя, урегулирани със закон приет през 1969г. и разпределени между 140 собственика. За много експерти този тероар е нещо като Grand Cru на Valdobbiadene и дава най-комплексните пенливи вина. Цените са по-високи и вината имат нужда от няколко години отлежаване, за да покажат истинския си чар.

Просеко Конелиано Валдобиадене Супериоре Риве (Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG) – Зона, която обхваща 43 населени места и масива, името на всеки един от които може да бъде изписано на етикета. Вината, които се произвеждат са само пенливи, сортът грозде е само Глера, бере се задължително на ръка и готовите пенливи вина са с указана реколта.

Асоло Просеко (Asolo Prosecco DOCG) – Зоната обхваща 1500 хектара с лозя, урегулирани със закон през 2009 година. На пазара можем да срещнем както пенливи вина - спуманте (spumante), така и бели тихи вина – транкило (tranquillo).

При пенливите вина освен сорт Глера, се допуска и употребата до 15% на сортове Бранкета Тревиджана (Bianchetta Trevigiana), Шардоне, Перера (Perera), Пино Бианко, Пино Гриджо, Пино Неро и Вердизо (Verdiso)

При производството на бели вина освен сорт Глера, се допуска употребата до 15% на сортовете Бранкета Тревиджана (Bianchetta Trevigiana), Перера (Perera) и Вердизо (Verdiso). Апелацията на белите вина е Асоло (Asolo DOCG).

Просеко Конелиано Валдобиадене Супериоре (Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG) – В тази зона попадат почти 6000 хектара лозя, разположени основно по склоновете около градовете Конелиано и Валдобиадене.

И тук се допуска производството на пенливи вина (spumante) и на бели тихи вина (tranquillo).

При пенливите вина освен сорт Глера, се допуска и употребата до 15% на сортове Бранкета Тревиджана (Bianchetta Trevigiana), Шардоне, Перера (Perera), Пино Бианко, Пино Гриджо, Пино Неро и Вердизо (Verdiso)

При производството на бели вина освен сорт Глера, се допуска употребата до 15% на сортовете Бранкета Тревиджана (Bianchetta Trevigiana), Перера (Perera) и Вердизо (Verdiso). Aпелацията на белите вина е Конелиано Валдобиадене Супериоре (Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG)

Просеко (Prosecco DOC) – най-масовата и популярна зона, която обхваща 23 300 хектара с лозя. Освен най-масова, тази е и най-достъпната в ценово отношение категория просеко с разнообразие от стилове.

Под тази категория се произвеждат два вида пенливо вино - спуманете (spumante) и фризанте (frizzante) , както и бяло тихо вино – транкило (tranquillo).

Пенливите вина могат да бъдат спуманте (spumante) и фризанте (frizzante). Разликата между двете е в газировката на напитката. При вината “spumante” налягането в бутилката е минимум 3 атмосфери, докато при вината “frizzante” то е само от 1 до 2.5 атмосфери.

При производството на пенливи вина освен сорт Глера, се допуска и употребата до 15% на сортове Бранкета Тревиджана (Bianchetta Trevigiana), Шардоне, Перера (Perera), Пино Бианко, Пино Гриджо, Пино Неро.

При производството на бели вина освен сорт Глера, се допуска употребата до 15% на сортовете Бранкета Тревиджана (Bianchetta Trevigiana), Шардоне, Перера (Perera), Пино Бианко, Пино Гриджо, Пино Неро.

ТЕСТВАЙ ЗНАНИЯТА СИ

Наясно ли си с пенливите вина?

Шармат метод

Пенливото вино Просеко се произвежда чрез провокиране на вторична ферментация на бяло вино. Методът, използван за получаване на желаната газировка се нарича Шармат (Charmat) метод, познат и като “танк метод“. При този метод базовото вино се поставя в големи иноксови съдове, добавят се дрожди и захар, които провокират вторичната ферментация, която от своя страна създава налягането в напитката. Почти всички пенливи вина Просеко се правят по Шармат метод. Всяка изба сама избира колко дълго да задържи виното върху утайките, преди да го бутилира.

Тук там се намират и изби, които използват Шампан метод за своите пенливи вина, при които естествената газировка се получава в бутилката.

Освен според газировката, вината Просеко се различават и по съдържанието на захар. Според остатъчната захар в пенливите вина, те се делят на три категории:

Брут (Brut) със съдържание на остатъчна захар от 5 до 12 грама.

Екстра Драй (Extra Dry) със съдържание на остатъчна захар от 12 до 17 грама.

Драй (Dry) със съдържание на остатъчна захар от 17 до 32 грама

 

Просеко и храна

При съчетаване на просеко с храна, може би най-важно е да се обръща внимание на сладостта му, защото традиционно просеко е по-сладко от другите пенливи вина като Шампанско и Кава.

Сухите версии са отлични както за аперитив, така и за леки италиански колбаси. DOCG спуманте категориите Просеко са с по-комплексна структура и са по-богати на плодови аромати, което ги прави по-подходящи за различни вариации на паста със сметанов сос, както и за различни видове риба. По-сладките версии просеко са подходящи за съчетаване с пикантна азиатска храна и суши.

Шампанско - Всичко, което трябва да знаеш

Изчоник; Sommelier.BG

Коментари

Знаеш, че твоето мнение е важно, нали? Бъди първия написал отзив!

Напиши отзив