Гроздова ракия Алхимикът Мускат Памид, Гевюрцтраминер
Описание
Защо The Alchemist
Представата за алхимика като налудничав шарлатанин е по-скоро измислица, отколкото истина. Всъщност основният стремеж на алхимиците е да постигнат духовно съвършенство, а опитите им да открият тайната как от неблагородни метали да получат злато имат второстепенно значение. Процесът на трансмутация или прeобразуване на обикновените метали в ценно злато е по-скоро символ и външен израз на вътрешната душевна трансформация на човека.
Алхимията има символичен смисъл – символизира пътя на превръщане на обикновения човек(символизиран от оловото) в посветения човек(символизиран от златото).
Основният процес при производство на ракия е дестилацията. Тя е открита и използвана от древните алхимици. Процесите при производство на ракия са абсолютно аналогични със седемте степени на преобразуването в алхимията. А обобщението е основният и събирателен израз „ Solve et coagula” – „ разтваряй и сгъстявай”. Опитите и научните открития вървят ръка за ръка с познанието, а то със самодисциплината да се надграждаш и да търсиш…съвършенство.
Технология
За производството на ракията са използвани бяло грозде от Сунгурларски и Плевенски район и червено от региона на Тракия.
Гроздето се отделя от чепките, смила се и ферментира без наличието на захар, дрожди и други добавки. След като завърши процесът на ферментация материалът веднага се дестилира в казан с ректификационна колона, като много прецизно се отделя тялото от главата и опашките, които не се използват за ре-дестилация. Дестилата се съхранява в съдове от инокс. За разреждане се използва омекотена вода. Според своята характеристика и желаната визия като краен резултат, ракията отлежава в дъбови бурета за различен период от време.
Гроздова ракия The Alchemist
Сорт грозде: Мускат Отонел 50%, Памид 25% и Гевюрцтраминер 25%. Дестилирани от вино и отлежали в дъб поотделно 6 месеца.
Реколта: 2019
Вкусови характеристики: В аромата доминират роза, лавандула, ципа на грозде и свежа пикантност на индрише и бял пипер. Пикантността се развива изключително мощно на небцето. Ракията е подходяща за салати и пикантна храна.