Каберне, но не Совиньон, а Фран. Обратно на популярния израз, че синът живее в сянката на баща си, Каберне Фран от много години живее в сянката на Каберне Совиньон. От къде точно идва сортът Каберне Фран не е напълно ясно. Според едни води началото си от югозападна Франция, а според Джансис Робинсън от западните Пиринеи. Историята казва, че през...
Бароло (Barolo) е едно от онези италиански червени вина, при споменаването на които, всеки професионалист наостря слух. Малко са онези, които не са останали запленени от запомнящата се комбинация от аромати и вкусове, които ни разкрива отлежало Бароло. Истoрия Сегашната си слава Бароло дължи на кралските величия от Савойската...
Какви са различните стилове на бялото вино? Как се прави бяло вино? Кои са най-популярните сортове, използвани за производство на бяло вино? В тази статия ще ви запознаем как се прави бяло вино и ще ви насочим към много от белите вина в България, които бихте могли да си купите. Какво вино е бялото вино? Бялото вино е бистра или бледо...
Тази седмица ви предлагаме една рецепта на 3 звездния Мишлен готвач Масимо Ботура . За шеф Ботура, който е собственик Osteria Francescana в Модена може да се говори много. Той е една от най-важните фигури в съвременната италианска кухня. Неговият ресторант Osteria Francescana е оглавявал 2 пъти класацията "50-те най-добри ресторанта в...
ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА В ЧЕРВЕНО ВИНО Рецепта за Пилешки бутчета в червено вино стил Coq au Vin от френския готвач Ерик Риперт , собственик на 3 звездния Мишлен ресторант Le Barnardin в Ню Йорк. ПРОДУКТИ за 4 порции 8 пилешки бутчета 3 супени лъжици брашно. 2 супени лъжици олио 1 слайс бекон. 1/2...
Преди известно време един директор на популярна българска изба каза нещо от рода: „скъпи, бутикови и хубави вина всички можем да правим“. Позволявам си да имам резерви, че всичко скъпо е хубаво, но в никакъв случай не отричам, че всички могат да правят скъпи и бутикови вина. Примери за избора на определен...
ПАЗАРУВАЙ И ПЕЧЕЛИ Направи поръчка на стойност 80 или повече лева в периода 23.10.2020 - 28.12.2020 и се абонирай за нашия нюслетър и можеш да спечелиш една от 31 награди на обща стойност над 1000 лева. Награди 1 Ваучер за Уикенд пакет за двама в Парк Хотел Рая Гардън във Велико Търново на стойност 560лв. 10 Ваучера...
Имате ли Йегермайстер (Jаgermeister)? Йе-какво? Това е истински разговор от началото на 90-те, когато билковият ликьор Йегермайстер навлизаше по-масово в България. Сигурно е, че в наши дни почти всеки е чувал за напитката, имайки предвид популярността сред младите през последните години, но малцина зная какво всъщност е Йегермайстер....
Типичността на вината е тема, която обикновено остава някъде в страни, когато се коментират българските вина от настоящето. Вярвам, че наближава времето, в което ще започнем да обръщаме по-голямо внимание на типичността на вината от различните винени региони на България. В тази връзка публикувам превод на анализ на известния винен журналист...
Просеко - всичко, което трябва да знаеш Prosecco! Надали има човек, който има интерес към виното и не е чувал за италианското пенливо вино, познато като Просеко. Добре е да започнем да свикваме с него и лека-полека да започнем да забравяме модата на совиньон блан-а, за което говорят и рекордните продажби от 544 мил. бутилки...