Внимание На този сайт се използват бисквитки, за да осигурят най-доброто потребителско изживяване. Ако продължите, приемаме, че се съгласявате да получавате бисквитки от този сайт. OK

Бяло вино - видове, сортове и вина

23/02/2021
Бяло вино - видове, сортове и вина

Какви са различните стилове на бялото вино? Как се прави бяло вино? Кои са най-популярните сортове, използвани за производство на бяло вино? 

В тази статия ще ви запознаем как се прави бяло вино и ще ви насочим към много от белите вина в България, които бихте могли да си купите.

Какво вино е бялото вино?

Бялото вино е бистра или бледо златиста алкохолна напитка, обикновено приготвена от грозде със светла ципа. Може да се направи бяло вино и от грозде с тъмна ципа, стига месестата част да е светла. Така или иначе, бялото вино се ферментира с минимален контакт с ципата и стъблото, придавайки му бистър цвят и ниско съдържание на танини.

Кратка история на бялото вино

Бялото вино се споменава като „wiyana“ в древните хетски надписи на Месопотамия около 2500 г. пр. Н. Е. В древна Гърция Хипократ е писал за използването на „винено бяло вино“ и „горчиво бяло вино“, за да лекува своите пациенти.

Твърди се, че древните римляни са заимствали няколко техники за винопроизводство от гърците. С присъединяването на голяма част от Европа към Римската империя производството на вино става по-разнообразно.

В зората на модерната ера винопроизводителите експериментират с нови техники като благородно гниене и вторична ферментация, които допълнително стимулират производството. Това роди както скъпи, така и редки вина, както и популярни вина като френското шампанско, испанското шери и унгарското токай.

Днес ще намерите гама от бели вина, произведени във всички лозаро-винарски региони от Франция до Аржентина.

Основни региони за производство на бяло вино

Като цяло по-хладните климатични региони, особено в Северна Европа, водят по производство на бяло вино. Това е така, защото гроздето за бяло вино изисква по-ниски температури, за да ферментира и да отлежи.

Страни като Франция, Италия, Германия и Испания могат да се похвалят с най-дългите традиции в производството на бяло вино в света. В близкото минало обаче някои от белите вина от САЩ, Канада, Южна Африка и Нова Зеландия също са станали изключително популярни.

Търсите бели вина от Франция - вижте тук

Търсите най-изгодните предложение на бели вина от България - вижте тук

Търсите бели вина от Нова Зеландия - вижте тук


Сортове грозде за бяло вино?

А.Шардоне

Шардоне е бял сорт грозде от Бургундия, Франция, синоним на популярни бели вина като Montrachet. Неговата изключителна адаптивност към различни типове почви и климат позволи на лозарите по целия свят да направят гама от вина Шардоне.

Въз основа на метода им за отлежаване, вината от този сорт бяло грозде могат да бъдат класифицирани като вина с отлежване в дъб и вина свеж стил.

Б. Совиньон Блан

Този сорт грозде, тръгнал от Бордо, дава едни от най-добрите вина, които могат да се пият млади. Това вино с тропически вкус се произвежда и в страни като България, Чили, Румъния и Нова Зеландия.

Най-добрите примери за вино Совиньон Блан от стария свят (Европа и средиземноморския регион) идва от Сансер в долината на Лоара и Алто Адидже, граничещо с Австрия.

Извън този регион („нов свят“) лозята на Марлборо в Нова Зеландия са известни с висококачествените си вина от Совиньон Блан.

В. Мускат

Мускатът е голямо семейство от над 200 сорта грозде. Неговият забележителен сорт, Muscat blanc à Petits Grains, Moscato Bianco или Тамянка, създава характерно сладко и ароматно пенливо вино, като италианското бяло вино Moscato d'Asti, както и популярните в последните години бели вина в България.

Д. Шенин Блан

Този приспособим френски сорт бяло грозде се отглежда главно в долината на Лоара, Анжу и Вувре във Франция, както и в други лозаро-винарски региони, като САЩ и Южна Африка.


Как се прави бяло вино?

Сега, нека да разгледаме процесите на винопроизводство, които са свързани с производството на бяло вино.

Като цяло всички бели вина преминават през следните процеси:

1. Лозарство и реколта

Гроздето за бяло вино се оставя да узрее напълно, за да се получи сладко бяло вино. За сухо вино обаче гроздето се откъсва около осем – десет дни, преди да достигне пълна зрялост.

2. Мъст

Веднъж обрано, гроздето се ронка и умерено се пресова, за да се отдели пулпата и сока от чепките и кожата. След това този кашичен екстракт се пресова допълнително, за да се превърне във фин сок, наречен мъст.

Мъстта се оставя да се утаи, така че всякакви остатъци да могат да се издигнат на повърхността. След това се почиства ръчно или с помощта на химикали.

3. Ферментация

След това мъста се прехвърля в големи контейнери, изработени от дъб, цимент или неръждаема стомана. Към това винопроизводителят добавя точната пропорция дрожди(мая), която ще превърне захарите в алкохол.

След като се достигне нужното количество захар и алкохол, ферментацията се спира чрез бързо охлаждане, добавяне на серен диоксид или улавяне на дрождите. Сухото бяло вино се оставя да ферментира, докато почти цялата захар се превърне в алкохол.

4. Отлежаване

Ферментиралото вино се прехвърля в голяма циментова вана, съд от неръждаема стомана или дъбова бъчва. В някои случаи се оставя ферментацията да продължи във ваната, с редовно разбъркване, но в повечето случаи отлежаването позволява на виното да се утаи, да поеме аромати от бъчвите и да развие комплексен вкус.

5. Бутилиране

След като бялото вино е готово за пазара, то се бутилира в стъклени бутилки, които защитават вкусовете му, докато не се отвори.


Видове бяло вино

Белите вина могат да бъдат категоризирани в следните видове:

А. Сухо бяло вино

Сухото бяло вино по същество е такова без или с много ниска остатъчна захар. Вкусът му е балансиран само на нивата на киселинност и алкохол.

След като гроздовата обвивка се отдели от гроздовия сок, винопроизводителите позволяват ферментацията да продължи, докато маята превърне почти цялата захар в алкохол.

Б. Сладко бяло вино

Сладкото бяло вино много често има по-тъмен цвят и е по-вискозно поради високото си съдържание на захар. Това е така, защото процесът на ферментация е спрян, за да се поддържат естествените захари на сока.

В. Пенливо бяло вино

Пенливите бели вина дължат своята газираност на различните начини, по които въглеродният диоксид (остатък от процеса на ферментация) се получава и съдържа във виното.

Г. Подсилено бяло вино

Подсиленото бяло вино съдържа „добавен алкохол“ (за разлика от естествения алкохол от ферментацията.)


Какви вкусове и аромати има в бялото вино

Повечето бели вина имат плодов и лек вкус поради по-ниското съдържание на танин, тъй като в тях няма сложни фенолни съединения.

Белите вина могат да излъчват ароматите на лимон, грейпфрут, ябълка, дюля, праскова и други плодове. А когато се правят от червен сорт грозде (като Пино Ноар), можете също да се насладите на аромата на ягоди, малини и боровинки.


Как се сервира бяло вино?

Температура на сервиране на бяло вино

Белите вина се сервират най-добре между 3 до 7 °C, а по-богатите бели, като Шардоне, в идеалния случай трябва да се сервират при 7 до 12 °C

Съчетаване на храна с бяло вино

  • Птици: Пилешко печено или пълнена пуйка
  • Морски дарове: Скариди, раци, омари или риба
  • Сирене: По-леки стилове на гауда и мюнстер, както и с меки бели сирена.
  • Предястия и салати

Като правило, бялото вино винаги върви най-добре с по-леки вкусове. Но можете също да опитате и по-сладките вина с някои пикантни храни като азиатска кухня.

Коментари

Знаеш, че твоето мнение е важно, нали? Бъди първия написал отзив!

Напиши отзив
  • Нови продукти