Джин вълната, обхванала света, вече се усеща и в България.
Тези, които следят световните алкохолни тенденции, знаят, че последните 5 години джинът изживява (а може би изживя) своя глобален ренесанс. Крафт течението сред напитките позволи да се появят стотици видове джин, джин-барове, та дори и джин-хотелът The Distillery в Лондон.
България, макар и малко късно, също стана част от това. Ако през 2016 в страната бяха представени световните мейнстрийм марки джин, то към днешна дата разнообразието е в пъти по-голямо.
История на джин
Джинът води началото си от Холандия. Думата "джин" произлиза от jenever на холандски, genièvre на френски, и ginepro на италиански, което означава "хвойна". Макар да се смята, че напитката е създадена в Холандия около 1650 г. от професора по медицина д-р Силвий, официално нищо не е потвърдено, имайки в предвид факта, че най-ранната печатна рецепта включваща предшественика на джина, се появява още през 16-ти век.
Тръгнал от Холандия, джинът става популярен сред бедните жители на Лондон, поради силният алкохолен ефект, а достъпните цени го правят популярен и в колониите на Британската Империя.
Какво е джин
От 20 февруари 2008 година Европейският Съюз приема законодателни промени, които определят следните изисквания към напитка, за да може тя да бъде наречена „джин“:
Джин според метода на производство
Според метода на производство има няколко определения за джин, които е добре, да познаваме и да четем, особено, когато търсим висококачествен продукт.
Джин
Дестилиран джин
Лондон Джин
Растителни ароматизатори за джин
Хвойнатa със своите над 100 ароматни съединения обикновено е водещ аромат в джина, комбиниран с други аромати.
Популярни ароматизатори, освен хвойна са: кориандър, канела, кардамон, джинджифил, ванилия, корен на Анжелика, розмарин, лавандула, хибискус, лимонова кора, портокалова кора, бергамонт.
Стилове джин според вкусовия характер
London Gin – Джин, който определя повече стил, отколкото географска индикация. Може да се произвежда навсякъде по света и се характеризира с ниско съдържание на захар(под 0,1 грама на литър) и интензивен ароматен профил.
Plymouth Gin - един от 13-те защитени географски означения за джин, идващ от град Плимут, на южното крайбрежие на Англия. Като стил този джин е по-сладък от обичайния лондонски стил джин.
Old Tom – Джин, който е бил използван в популярния през 18 век коктейл Том Колинс. В наши дни се характеризира с по-висока сладост от плимут джин и лондон драй джин.
Navy Strength - Джин, характеризиращ се с високо съдържание на алкохол - 57% и по-високо.
Sloe Gin – Джин, който е приготвен чрез настройване на плодовете на трънка в джин. Като стил обикновено е с много по-нисък алкохол от стандартния джин и по-високо съдържание на захар, което го приближава до плодовите ликьори.
Известни коктейли с джин
Макар че класическият Джин &Тоник (GT) е масово популярната комбинация, още няколко коктейла с джин са сред най-продаваните в света:
Негрони (Negroni) – 3 части Джин, 3 части Кампари, 3 части Вермут(сладък, червен)
Мартини (Martini) – 6 части Джин, 1 част Вермут(сух)
Веспър (Vesper) - 6 части Джин, 1.5 части Водка, 0.75 части Лилет Блан (Lillet Blanc), Лимонов туист.
Mарки джин, заслужаващи специално внимание:
Monkey 47 – Германски джин от планината Шварцвалд, включващ в рецептата си 47 растителни съставки.
Tanqueray No. Ten - Британски джин, водещ началото си от 1830 година, когато създателят му Чарсл Танкерей (Charles Tanqueray) използва специална рецепта, която се ползва и до днес.
Hendrick’s Midsummer Solstice - Шотландски джин, произвеждан от Hendrick’s в лимитирани серии, с рецепта от 10 съставки, включително инфузия на розови листа и краставица, които му придават специфичен вкус.
Roku Gin - Японски джин, включващ в рецептата си черешов цвят, черешово листо, зелен чай, рафиниран зелен чай, пипер саншо и кора от юзу, всичките от Япония.
Pink Peper Gin - Френски джин от региона на Коняк, включващ в рецепта си розов пипер, мед, ванилия и кардамон, както и специален процес на дестилиране във вакуум.
Arctic Blue - Финландски джин, включващ в рецептата си финландски диви боровинки и други арктически натурални продукти.
St George’s Terroir Gin - Американски джин, включващ в рецептата си съставки, някои от които са ела, градински чай и кориандър.
Four Pillars Rare Dry Gin - Австралийски джин, произвеждан в малки серии със съставки, някои от които добивани от Тасмания.
Източник: Sommelier.BG