ПИЛЕШКИ БУТЧЕТА В ЧЕРВЕНО ВИНО
Рецепта за Пилешки бутчета в червено вино стил Coq au Vin от френския готвач Ерик Риперт, собственик на 3 звездния Мишлен ресторант Le Barnardin в Ню Йорк.
ПРОДУКТИ за 4 порции
8 пилешки бутчета
3 супени лъжици брашно.
2 супени лъжици олио
1 слайс бекон.
1/2 чаша ситно нарязан морков
1/2 чаша ситно нарязан лук
1/2 чаша ситно нарязана целина
1 1/2 чаши нарязани гъби (100 гр.)
2 скилидки чесън, нарязани на тънко
1/2 чаша бренди
1 супена лъжица доматено пюре
1 бутилка сухо червено вино
1 чаша пилешки бульон
2 стръка машерка, плюс накълцана машерка за гарниране
Сол
Пипер
ПРИГОТВЯНЕ
Овкусете пилето със сол и черен пипер и поръсете отвсякъде с 2 супени лъжици брашно. В голям съд с дебело дъно загрейте маслото. Добавете пилето и гответе на умерено силен огън, като завъртите, докато стане златисто от всички страни, около 5 минути. Прехвърлете в чиния.
Добавете бекона в съда и гответе до хрупкаво, 1 - 2 минути. Добавете моркова, лука, целината, гъбите и чесъна и гответе на умерен огън, разбърквайки, до златисто, около 5 минути. Добавете брендито и варете, докато намалее наполовина. Добавете доматеното пюре и останалата 1 супена лъжица брашно, докато се разтворят. Добавете виното, бульона и клонките мащерка; оставете да заври. Върнете пилето в тенджерата и оставете да къкри. Покрийте и гответе на слаб огън, като от време на време обръщате пилето, докато стане много крехко и месото се отделя от коста, около 1 1/2 часа. Прехвърлете пилето в чиния.
Варете соса, докато се сгъсти и намали наполовина, около 10 минути. Подправете със сол и черен пипер и отсранете стръковете мащерка. Върнете пилето в соса и загрейте. Сервирайте в чиния и украсете с накълцана мащерка. Гарнирайте с варени бейби картофи.
СОМЕЛИЕРСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
Сомелиерът и издател на Sommelier.BG, Георги Михов, препоръчва червено вино, което не трябва да е с мощна плодова структура. Класичексата комбинация е Пино Ноар от Бургундия, апелация Вилаж.
Подходяща алтернатива би било вино с леко към средно тяло, сравнително ниски танини и добра свежест. Нотките на кожа и плодова пикантност биха се съчетали добре с гъбите и бекона, а свежестта би подсилила вкусовете на пилешките бутчета.
ВИНА
Рецепта: Food&Wine